PV 19 april 2024 - Cybercriminaliteit
Over de presentatie
Persoonsgegevens worden te grabbel gegooid op het internet vergezeld van een oproep om iemand on- of offline lastig te vallen. Sinds de coronapandemie werden vele mensen het slachtoffer van vriendschapsfraude. Een bedrijf verliest zijn vier sterren op Tripadvisor na een boycotoproep op sociale media. En er circuleren deepfake seksvideo’s die iemands reputatie en carrière ruïneren.
Digitale en AI-technologieën zijn niet alleen voor burgers en bedrijven, maar ook voor criminelen steeds toegankelijker en gebruiksvriendelijker. Hierdoor steken heel wat nieuwe criminaliteitsfenomenen de kop op en krijgen bestaande vormen een nieuw jasje. Denk bijvoorbeeld aan phishing, doxing, catfishing, spoofing, trolling, cyberflashing, sextortion … Deze presentatie licht toe hoe cybercriminelen te werk gaan. Aan de hand van voorbeelden uit de rechtspraak komen de actie- en verweermogelijkheden voor slachtoffers en verdachten aan bod. De presentatie besteedt tot slot aandacht aan de procedurele aspecten, zoals het doorzoeken en verbeurdverklaren van IT-systemen waaronder smartphones.
Over de spreker
Sofie Royer werkt als onderzoeksexpert aan het Centre for IT & IP Law aan de KU Leuven en is als gastprofessor verbonden aan de UAntwerpen en de ULiège.
In 2014 behaalde Sofie Royer haar masterdiploma in de rechten aan de KU Leuven. Na een jaar als advocaat aan de Leuvense balie te hebben gewerkt, startte zij in 2015 als doctoraatsbursaal aan het Instituut voor Strafrecht aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid en Criminologische Wetenschappen van de KU Leuven. In 2020 verdedigde ze haar doctoraatsonderzoek (met promotoren prof. dr. Michele Panzavolta en prof. dr. Frank Verbruggen) ‘Strafrechtelijk beslag: digiproof en (multi)functioneel?’, dat werd uitgegeven bij die Keure. Nadien ging ze aan de slag aan het Centre for IT & IP Law van dezelfde Faculteit, eerst als postdoctoraal onderzoeker en sinds augustus 2022 als vaste onderzoeksexpert.
Het onderzoeksdomein van Sofie Royer bevindt zich op het kruispunt van strafrecht en ICT-recht. In haar onderzoek gaat ze in op de uitdagingen die nieuwe technologieën vormen voor het materieel en procedureel strafrecht en de bescherming van de mensenrechten in strafzaken. Aan het CiTiP coördineert ze de onderzoeksgroep rond cybercriminaliteit en cyberbeveiliging in het kader van het Vlaams onderzoeksprogramma Cybersecurity Research Flanders. Daarnaast is zij lid van de redactieraad van het Tijdschrift voor Strafrecht en Computerrecht en vaste medewerker van de Juristenkrant.
Sofie Royer verzorgt verschillende onderwijsopdrachten in het strafrecht en het ICT-recht. Tijdens het academiejaar 2023-2024 doceert zij de vakken Bijzonder strafrecht (UAntwerpen), Strafrechtelijk sanctierecht (KU Leuven en UAntwerpen) en ICT-recht (KU Leuven). Voorheen doceerde ze ook de vakken Criminaliteitsvormen en misdrijven (KU Leuven) en Het Strafproces (KU Leuven).
Tot slot duidt Sofie Royer regelmatig juridische vragen in de geschreven en de audiovisuele pers. Verder host zij samen met Renaud Vercaemst een juridische podcast, #Tussenderegels, waarin zij elke aflevering een gast uitnodigen en in gesprek gaan over een wetsartikel met een bijzondere betekenis. Met verhalen over markante rechtszaken, opmerkelijke histories of intrigerende anekdotes brengen ze zo dode letters tot leven.
PRAKTISCH
Wanneer: vrijdag 19 april 2024 - 14u tot 16u
Locatie: Zaal Jan Hertog, gelegen boven de ING-bank, Bondgenotenlaan 31, 3000 Leuven (stap de bank binnen, aan uw linkerkant is een glazen deur, waarachter u de trap naar boven kan nemen)
Prijs:
- 40 EUR voor leden van de Jonge Balie (word lid: https://www.balieleuven.be/conferentie-van-de-jonge-balie)
- 50 EUR voor niet-leden van de Jonge Balie
Te storten op rekening nr. BE71 6300 9813 5969 met de vermelding "vorming april 2024 + naam"
U zal een certificaat van deelname ontvangen dat u kan indienen bij de OVB via het Privaat Luik voor 2 punten permanente vorming.
Inschrijven via https://forms.gle/NS81w8HF2veT6rz69
Vragen? Mail naar permanentevormingleuven@gmail.com