Ga verder naar de inhoud

bericht van het BJB

07.12.2023

Hieronder vindt u enkele richtlijnen vanwege het BJB.

Pro deo aanvraag voor meerdere rechtzoekenden

Vanuit de OVB wordt ons met aandrang gevraagd om vanaf nu per rechtzoekende een aparte pro-deo aanvraag te doen om zo tot een zuivere database te komen binnen de nieuwe BJB module. Dit betekent concreet dat we bij een aanvraag voor meerdere rechtszoekenden met dezelfde belangen niet langer al deze rechtszoekenden mogen combineren onder één pro-deo aanvraag. Dit is het geval voor bv. meerdere minderjarigen in een jeugddossier, meerdere gezinsleden in een dossier Vreemdelingenrecht, meerdere aanvragers voor een verzoekschrift collectieve schuldenregeling, meerdere schuldenaars bij invordering van een factuur, enz.

Hoe pakken we dit vanaf nu aan?

  • De advocaat zal bij aanvang van het dossier voor elke rechtszoekende een aparte pro-deo aanvraag doen, met vermelding bij elke RZ in het voorwerp het hoeveelste dossier dit betreft in het geheel.

Concreet : wanneer u voor drie minderjarigen binnen hetzelfde gezin met dezelfde problematiek voor de eerste keer een pro-deo aanvraag doet vermeldt u in het onderwerp vooraan bij de drie samenhangende dossiers het hoeveelste dossier dit in de reeks is :

vb. bij het eerste dossier : “1/3 – jeugdzaak Jan Janssens”, 

      bij het tweede dossier : “2/3 – jeugdzaak Piet Janssens” 

      en bij het derde dossier “3/3 – jeugdzaak Marie Janssens”.

  • De verbeteraars van de aanvragen zien op die manier duidelijk dat het samenhangende dossiers betreft.  Zij zullen u in de drie dossiers aanstellen en zullen vervolgens deze dossiers koppelen aan elkaar.
  • U kan als advocaat nadat u de drie aanstellingen heeft ontvangen de twee “overtollige” dossiers al dadelijk afsluiten zonder punten.  Dit zal verhinderen dat u nadien nog ten onrechte punten zal vragen in de twee overige dossiers.
  • Let wel :  Mogelijks heeft u een reden om bv. in een tweede jeugddossier met een compleet andere achtergrond en waarin u effectief extra werk heeft geleverd eveneens punten te vragen.  In dat geval vraagt u ook in dit tweede dossier de punten. De controle terzake zal gebeuren door de verbeteraars van de verslagen.
  • Wanneer u het jaar erna bv. een nieuw VOS dossier binnenkrijg voor deze drie minderjarigen, dan doet u nog één pro-deo aanvraag op  naam van één van de drie minderjarigen, bv. een aanvraag voor enkel Jan Janssens.  De vonnissen van de andere minderjarigen kan u vervolgens voegen onder deze ene aanstelling.

De ultieme bedoeling is dat elke rechtszoekende apart in de module terecht komt.  Dit heeft ook als voordeel dat bv. Sandra u als advocaat van de minderjarige terugvindt als er bijkomende aanstellingen voor deze minderjarigen binnenkomen. Ik denk hierbij ondermeer aan nieuwe Salduz verhoren, BAL, GAS boetes, enz …

Aandachtspunten bij het afsluiten van verslagen

Wanneer u prestaties tijdens de weekend/feestdagen of ’s nachts vraagt, gebruikt u de code 20, dewelke u kan neerklappen in de prestatielijn die u invult.

Let u er wel op dat u telkens op één lijn de prestaties “gewoon” ingeeft en vervolgens op de prestatielijn eronder deze prestaties nogmaals ingeeft en daarbij de code 20 aangevinkt.

Als u “dubbele” punten vraagt op één prestatielijn en daarbij de code 20 aanvinkt, dan geeft de module dit ten onrechte aan als meerwerk, hetgeen niet helemaal correct is.  Probeert u hierop te letten.

Aandachtspunt voor de jeugdadvocaten

Er wordt ons gemeld vanuit GI de Grubbe dat niet altijd duidelijk is voor de jeugdadvocaten dat zij een tolk kunnen aanvragen als zij taalproblemen voorzien bij een consultatie met een minderjarige.

De tolk wordt vergoed via het tolkenformulier.  Op dit formulier vullen respectievelijk advocaat en tolk hun deel in.  Vervolgens brengt u dit binnen bij het BJB voor visum.  Mits visum kan de tolk zijn vergoeding vragen aan het plaatselijk taxatiekantoor.

 

Andere nieuwsberichten

07/12/2023
De lancering van de drugopvolgingskamer (DOK) in Leuven markeert een vernieuwde aanpak in de strijd tegen druggerelateerde zaken. De drugopvolgingskamer biedt een vooruitstrevend traject voor…